Op deze pagina vind je alle praktische informatie terug over het gebruik van de bib.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek. Het lidmaatschap is gratis.

Breng je identiteitskaart mee en meld je bij de balie. Je kan je elektronische identiteitskaart gebruiken als lenerspas. Heb je geen elektronische identiteitskaart dan ontvang je een bibliotheekkaart als lenerspas.

Lenen

Lenen in de bib is gratis. Je kan 25 materialen tegelijk lenen waarvan maximum 5 spellen. De uitleentermijn bedraagt 3 weken en je kan de materialen maximum 2 keer verlengen. Wanneer een item gereserveerd is, kan je niet meer verlengen. Verlengen kan via Mijn Bibliotheek, via e-mail of telefonisch.

Voor leerkrachten en instellingen zijn er andere voorwaarden.

Telaatgeld

Breng je iets te laat terug, dan betaal je hiervoor 0,20 euro telaatgeld per uitleendag en per uitlening. Via mail ontvang je enkele dagen voor de vervaldag een herinneringsbericht. Zo voorkom je telaatgeld! Geef dus zeker jouw e-mailadres door aan de balie. 

Reserveren

Reserveren kost 0,50 euro per item, te betalen zodra je de reservering plaatst. 

Je kan reserveren aan de balie of via Mijn Bibliotheek. Zodra het item voor jou klaar staat, krijg je een e-mail. Indien je geen e-mailadres hebt, krijg je een telefoontje.

Een reservering wordt maximum 10 dagen opzij gezet. Daarna vervalt de reservering, maar moet je nog steeds de reserveringskosten betalen.

Online diensten

Via Mijn Bibliotheek kun je van thuis uit je ontleningen bekijken, de uitleentermijn verlengen en je leenhistoriek bekijken. Hoe dit precies werkt kun je nalezen op onze help-pagina.

Met de ingebouwde lijstjes-tool kun je items uit de catalogus bewaren op een 'te lezen' of ander lijstje.

De bib heeft ook digitale collecties die je van thuis uit kunt consulteren zoals het online kranten-en tijdschriftenarchief GoPress.

Om de online diensten te kunnen gebruiken moet je een Mijn Bibliotheek profiel hebben. Als je nog geen profiel hebt, lees dan hier hoe je er één kunt aanmaken.

Elders lenen (IBL)

Is een item bij ons niet beschikbaar, dan kun je dit laten overkomen naar onze bibliotheek. Is het een recent item, doe dan eerst een aankoopsuggestie.

Voor deze dienst vragen we 3 euro per item.

Aankoopsuggesties

Vind je iets niet terug in onze catalogus en wil je dat de bib dit materiaal aanschaft? Doe een aankoopsuggestie. Onze aankoopverantwoordelijken beslissen of ze ingaan op het verzoek en brengen je op de hoogte.

Inleverbus

Buiten de openingsuren kan je materialen in de inleverbus droppen. Cd's, dvd's en games stop je in een plastic zak. E-readers en materialen van de spelotheek mogen niet in de inleverbus.

Computer, internet en kopiëren

Je kan in de bib gratis surfen op een van de internetpc's op de eerste verdieping. Je kan ook een laptop meebrengen en gebruik maken van het draadloze netwerk (WiFi). 

  • Je kan gebruik maken van de Office toepassingen Word, Excel en Powerpoint.
  • Je kan de persdatabank Gopress raadplegen (digitaal archief van krantenartikelen en de dag- en weekbladen van de laatste zeven publicatiedagen)
  • Je kan documenten afdrukken en scannen

Tarieven voor het printen of kopiëren:

  • 0,10 euro per A4 zwart-wit
  • 0,15 euro per A4 kleur
  • 0,15 euro per A3 zwart-wit
  • 0,30 euro per A3 kleur

Nieuwe catalogus

Sinds 5 november zit de bibwebsite in een nieuw kleedje. Het is nu de ideale plek om alles over de bib(collectie) en je eigen ontleningen te weten te komen. We zetten de belangrijkste vernieuwingen even op een rijtje.

Volledig mobiel
De ondersteuning van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is een van de belangrijkste vernieuwingen van de nieuwe site. Voortaan kan je in de bib snel en makkelijk via je eigen smartphone doorheen de catalogus bladeren, of kan je van thuis uit met je tablet snel een eenvoudig je ontleningen verlengen of werken reserveren.

Is het er of is het er niet?
De catalogus zelf kreeg eveneens een belangrijke update. Zo verschijnt de beschikbaarheidsinformatie nu meteen op het detailscherm van een boek of ander werk. Vroeger moest je doorklikken en verscheen er een pop-up venster. Nu klik je vanuit de resultatenpagina door naar de detailpagina van een werk, en zie je bovenaan rechts met één oogopslag wat er aanwezig is, en wat niet.

Zoek en vind
Zoeken gaat nu nog sneller via het zoekveld op de homepagina van de website. Typ een zoekterm en kies eventueel uit de suggestielijst, net zoals in Google. Zelfs als je maar een deel van de auteursnaam of titel kent, helpt de catalogus je verder. Het juiste boek vinden was nog nooit zo makkelijk!

Filter je zoekresultaten
Krijg je veel resultaten bij een zoekopdracht, dan kan je via de opties bovenaan verder verfijnen en filteren. Wil je enkel boeken en geen tijdschriftartikels, klik dan op 'Materiaal' en vink de gewenste optie(s) aan. Op dezelfde manier kan je ook een onderscheid maken in werken voor kinderen of volwassenen, of items zoeken in een bepaalde taal. Je kan al deze filters ook naar hartenlust combineren!

Reserveren wordt kinderspel
Vanaf nu heeft elk boek of ander werk in de catalogus slechts één knop om te reserveren.  Als er meerdere edities beschikbaar zijn, dan kan je in een volgend scherm een keuze maken.

Nog sneller verlengen
Mijn Bibliotheek, de webtool om je ontleningen en reservaties te beheren, was tot nu toe een aparte tool met een eigen webadres. In de nieuwe bibwebsite zitten deze functionaliteiten volledig geïntegreerd. Log in op de website, en krijg via het menu bovenaan toegang tot een reeks gepersonaliseerde diensten. Makkelijk en supersnel, ook op je smartphone!

Je ontleningen krijgen een gezicht…
Weet je niet meer precies welke boeken je kinderen of partner allemaal ontleend hebben en wanneer ze weer binnen moeten? Via het overzicht van de ontleningen, nu aangevuld met handige coverfoto's, kan je ze snel bij elkaar zoeken.

Altijd op de hoogte
De nieuwe website is jouw vertrekpunt voor al je bibnieuws. Hier ontdek je nieuwe aanwinsten, digitale themalijsten, interessante activiteiten, leuke weetjes, en nog veel meer.

Bibrekken

Op de hoogte blijven?

Schrijf in op onze nieuwsbrief