Boek
Nederlands

Middernachtbibliotheek

Matt Haig (auteur), Monique Ter Berg (vertaler)
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Ze gaat op zoek naar het antwoord op de ultieme vraag: wat maakt het leven de moeite waard? Nachtbibiliotheek is een hartverwarmende en ontroere
Onderwerp
Lotsbestemming, Keuzes
Titel
Middernachtbibliotheek
Auteur
Matt Haig 1975-
Vertaler
Monique Ter Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The midnight library
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2021
317 p.
ISBN
9789048860067 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Levensboek

Het hiernamaals blijkt een bibliotheek vol herkansingen. Hemels, maar wat is het beste levensboek? Matt Haig gidst u door de schemer van de twijfel.

Mooi, het leven is mooi. Tenzij je Nora heet en je leven één grote aaneenschakeling van mislukkingen is. De verwachtingen waren nochtans hoog. Nora had alles in haar om olympisch zwemkampioen te worden, maar ze wilde liever voor dierenarts studeren. Of was ze, met de klimaatcrisis in het achterhoofd, niet beter glacioloog geworden? Wat met haar droom om een boek te schrijven over haar favoriete filosoof Henry David Thoreau en waarom sprong haar huwelijk met Dan, die met haar een pub op het platteland wilde runnen, in laatste instantie nog af? Was het wel zo slim om te stoppen met The Labyrinths, dat veelbelovende bandje van haar broer waarin ze keyboards speelde? En waarom is ze niet eens koffie gaan drinken met Ash, die knappe chirurg?

Amper vijfendertig is Nora, maar de moedeloosheid krijgt steeds meer greep op haar, zeker nu haar kat Voltaire is gestorven. Zijn dood, na haar abrupte ontslag in de muziekwinkel, was de druppel. Het leven is lelijk, een kletsna…Lees verder

Alles komt goed! Echt!

Het perfecte leven bestaat niet, wil Matt Haig ons vertellen. Had hij dat maar iets subtieler gedaan.

Boeken die de intentie dan wel pretentie hebben je leven te verbeteren of tenminste te veranderen zijn al jarenlang onverminderd populair, sla er de bestsellerlijsten maar op na. De Britse auteur Matt Haig deed het bepaald niet slecht als romancier, maar het was niets vergeleken met het succes dat hem ten deel viel na de publicatie van Redenen om te blijven leven, zijn zelfhulpboek over de depressie die hem nekte toen hij 24 was, en Planeet Paranoia, over hoe je je mentaal staande houdt in deze chaotische wereld.

Met Middernachtbibliotheek keert Haig terug naar de roman, maar wel een die tegen zijn non-fictie werk aanschurkt. Het boek was favoriet onder de lezers van Goodreads vorig jaar.

Zijn protagonist Nora Seed ondergaat dezelfde helletocht als Haig rond zijn twintigste. Depressief, in een vrije val geraakt, keert ze zich af van het leven. Een uiting van wanhoop, gedreven door spijt. Spijt dat ze met haar band is gestopt, dat ze geen gletsjeronderzoeker is geworde…Lees verder

Over Matt Haig

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Matthisvalerie

Matt Haig (Sheffield, 3 juli 1975) is een Brits journalist en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen, voornamelijk in het genre speculatieve fictie.

Vroege leven

Haig werd in 1975 geboren in Sheffield. Hij studeerde Engels en geschiedenis aan de Universiteit van Hull.

Carrière

Haig is auteur van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Zijn non-fictieboek Reasons to Stay Alive stond op nummer één op de Sunday Times-bestsellerlijst en stond 46 weken in de top 10 bestverkochte boeken van het Verenigd Koninkrijk. Zijn kinderboek Father Christmas and Me wordt momenteel verfilmd door StudioCanal en Blueprint Pictures.

Zijn romans zijn vaak duistere en eigenzinnige blikken op het gezinsleven. The Last Family in England hervertelt het verhaal Hendrik IV van William Shakespeare met de prota…Lees verder op Wikipedia