Boek
Nederlands

Ezelsoor

Dick Bruna (auteur)
+1
Ezelsoor
×
Ezelsoor Ezelsoor
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Woorden waarin een dierennaam voorkomt: feestvarken, driftkikker, huismus, krokodillentranen, dom gansje, apenkop, angsthaas, brombeer, boekenwurm en ezelsoren. De term krijgt uitleg in een rijmpje en een prent.
Onderwerp
Woorden leren
Extra onderwerp
Woorden ; leren, prentenboeken
Titel
Ezelsoor
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2012
[28] p. : ill.
Aantekening
Uitgave ter gelegenheid van de kinderboekenweek 2000
ISBN
9789056475468 (hardback)

Besprekingen

De veel gelauwerde auteur diept in dit boekje, zoals hij meermalen deed, het thema van de Kinderboekenweek uit voor jonge kinderen; in 2000 was dat 'Driftkikkers, feestvarkens en andere boekenhelden'. Hij doet dit hier op een manier die ook voor de allerkleinsten de dubbele betekenis van woorden als 'pechvogel', 'feestvarken', 'boekenwurm' en 'brombeer' duidelijk maakt. Qua indeling is het een typisch Nijntje-boek: links een rijmende tekst van vier regels (abcb) in een vette letter (geen hoofdletters, wel leestekens), waarbij het betreffende dierenwoord in een gekleurd tekstblok staat. Op de rechterpagina een illustratie bestaande uit eenvoudige, zwart-omlijnde figuren, ingekleurd met heldere, primaire kleuren. Deeltje uit de serie 'Oogappeltjes'*, herdrukken van Dick Bruna-boekjes die lange tijd niet meer leverbaar zijn geweest. Vanaf ca. 2 jaar.

Ezelsoor

Dick Bruna weet steeds de allerkleinsten te boeien met zijn kleurrijke boekjes in handig formaat. Ditmaal zien we illustraties bij samengestelde woorden met een dierennaam, die een metaforische betekenis hebben en een begeleidend versje met uitleg over het woord in kwestie. Wat is een feestvarken en wat zijn krokodillentranen? Driftkikker, huismus, apenkop, angsthaas en ezelsoor sluiten het rijtje. Niet meteen courante woordenschat voor een peuter, nietwaar? Het is wel een leuk idee, maar het gewone doelpubliek van de Bruna-boekjes is nog te jong om dit te kunnen begrijpen.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia