Boek
Nederlands

Betje Big

Dick Bruna (auteur)
+1
Betje Big
×
Betje Big Betje Big
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Betje Big is elke dag druk bezig met het schoonmaken van haar huisje. Prentenboekje met eenvoudige, zwart omlijnde illustraties in primaire kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Betje Big
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
3de dr.
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2013
[26] p. : ill.
ISBN
9789073991118 (hardback)

Besprekingen

Betje Big, een aangekleed varkentje, maakt haar huisje schoon: ze veegt de vloer, stoft af, doet de was, eet, wast af en rust uit. Herkenbaar, rolbevestigend verhaaltje in de bekende stijl van Dick Bruna. Op de linkerpagina staan vier regels tekst op rijm (abcb). Het taalgebruik is soms wat geforceerd omdat er gerijmd moet worden. De tekst bevat geen hoofdletters, wel leestekens (maar geen punten) en is gezet in een schreefloze, vetgedrukte letter. Op de rechterpagina staat telkens een eenvoudige tekening met dikke zwarte lijnen, ingekleurd in primaire oranjerood, groen, blauw en geel. Dieren en voorwerpen zijn teruggebracht tot hun essentie en geplaatst op een witte achtergrond. Het vierkante, gebonden boekje ziet er zeer verzorgd. Vanaf ca. 2 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties