Bibbezoek: veelgestelde vragen

Vanaf 6 juli kan je zonder reservatie langskomen. Hier vind je een antwoord op de veelgestelde vragen.

Is er nog iets niet duidelijk? Aarzel niet om ons te contacteren bibliotheek@erpe-mere.be of 053 60 34 70.

Zie je een bibbezoek niet zitten? Doe een bib-aan-huis aanvraag of haal je zelf pakket op aan de bib zonder bezoekje.

 

Veelgestelde vragen

Moet ik een bibbezoek reserveren?  

Vanaf 6 juli werken we zonder reservatie en laten we 10 personen binnen per kwartier en kan het zijn dat je even moet wachten.

Telefonisch reserveren (053 60 34 70) blijft nodig voor de aparte leenmomenten voor risicopatiënten op woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur. 

Ik ben nog geen lid, mag ik ook een bibbezoek reserveren?  

Iedereen die bij ons wil komen lenen, mag een bibbezoek reserveren. Je hoeft hiervoor zelfs geen inwoner van Erpe-Mere te zijn. Eenmaal in de bib, ga je meteen naar de infobalie om je lidmaatschap in orde te brengen.

Ik wil enkel materialen binnenbrengen, hoe moet dit?  

Je kan materialen steeds inleveren via de inleverbus. Spellen en e-readers mogen niet in de inleverbus en moet je komen afgeven tijdens de openingsuren. Je kan geen materialen meegeven bij bib-aan-huis. Bij het ophalen van jouw bibpakket bij de afhaaldienst, gebruik je de inleverbus om materialen binnen te brengen. 

Hoe zit het met bib-aan-huis?  

Onze bib-aan-huis dienst blijft verder lopen. Wie in Erpe-Mere woont, mag dus nog steeds een bib-aan-huis aanvraag indienen, lid of niet https://www.erpe-mere.be/bib-aan-huis. Nieuw is dat je ook een pakket kan ophalen via de afhaaldienst van de bib https://www.erpe-mere.be/afhaaldienst

Ik ben risicopatiënt maar zou toch graag langskomen, wat doe ik?  

Voor risicopatiënten reserveren we een uur op woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur. Hiervoor moet je telefonisch reserveren 053 60 34 70. Je mag ook een aanvraag doen voor bib-aan-huis https://www.erpe-mere.be/bib-aan-huis of gebruik maken van de afhaaldienst https://www.erpe-mere.be/afhaaldienst.  

Ik heb meerdere kinderen en wil graag bibmaterialen lenen, wat doe ik?  

Je mag langskomen met je kinderen, houd kinderen jonger dan 12 jaar bij jou en laat ze niet vrij rondlopen. Je mag ook materialen meenemen op de kaarten van je huisgenoten.

Indien je in Erpe-Mere woont, kan je een aanvraag doen voor bib-aan-huis https://www.erpe-mere.be/bib-aan-huis. Je kan ook gebruik maken van de afhaaldienst en pakketten laten klaar zetten die je komt ophalen https://www.erpe-mere.be/afhaaldienst

Hoeveel bezoekers mogen binnen?  

We laten per kwartier maximum 10 bezoekers binnen. Zo zijn er nooit meer dan 20 bezoekers tegelijk in de bibliotheek zodat iedereen voldoende afstand kan houden.  

Hoe bereid ik mijn bezoek voor? (kijk in de kolom hiernaast voor het grondplan) 

 • Kijk op het grondplan naar de te volgen route.  Bekijk langs welke materialen je eerst komt zodat je niet moet terugkeren.   
 • Wil je materialen meenemen voor een huisgenoot, vergeet dan zeker zijn eID of bibkaart niet. Indien je nog geen lid bent, schrijven we jou in aan de infobalie.
 • Kijk op onze catalogus https://erpe-mere.bibliotheek.be/ welke materialen je wil meenemen.   
 • Krijg leestips voor romans via https://mijnleestipper.bibliotheek.be/ 

Wat neem ik mee tijdens mijn bibbezoek?  

 • Jouw materialen om in te leveren 
 • De bibkaart(en) of eID van jezelf en de huisgenoten waarvoor je wil lenen. 
 • Een smartphone (er is gratis wifi) om in de catalogus te zoeken Wanneer je geen smartphone heeft, kan je een tablet lenen om op te zoeken in de catalogus. 
 • Een tas om de materialen te dragen

Wat gebeurt er met de materialen die in inlever?  

Wanneer je bij een bibbezoek binnen komt, leg je eerst de materialen in bakken. Deze bakken gaan één tot drie dagen in quarantaine. De materialen gaan dus niet tijdens jouw bibbezoek van de kaart. Daarom mag je uitzonderlijk meer meenemen. Via Mijn Bibliotheek kan je achteraf nagaan of de materialen van de kaart zijn, bij vragen hierover mag je ons contacteren.

Wat met reservaties?  

Als jouw reservatie klaar staat, krijg je een e-mail. Je krijgt dan 14 dagen om het materiaal te komen ophalen via een bibbezoek, via de afhaaldienst van de bibliotheek of te laten leveren via bib-aan-huis.   

Mag ik materialen lenen voor andere gezinsleden/huisgenoten?  

Ja, dat mag. Om alles vlot te laten verlopen vragen we om hun bibkaart of eID mee te brengen. Indien ze nog geen lid zijn, schrijf ze dan meteen in aan de infobalie voor je materialen kiest.

Hoeveel mag ik lenen?  

De normale regels gelden: 25 materialen waarvan max. 5 spelletjes. Omdat de materialen die je binnen brengt niet meteen van de kaart gaan, mag je er tijdelijk iets meer meenemen. 

Hoe lang mag ik de materialen houden?

Wie deze zomer iets leent in de bib, krijgt een extra lange uitleentermijn van zes weken. Indien je verlengt, is dit maar voor drie weken. Deze zomerse uitleentermijn wordt toegepast bij een bibbezoekde afhaaldienst of bib-aan-huis.

Ik heb iets in de inleverbus gestopt maar het is niet van mijn kaart? 

We houden de materialen die ingeleverd worden via de inleverbus één tot drie dagen apart daarna worden ze ontsmet, van de kaart gehaald en terug in het rek gezet. Via Mijn Bibliotheek kan je achteraf nagaan of de materialen van de kaart zijn, bij vragen hierover mag je ons contacteren.

Vanaf 1 juli is de bib niet meer boetevrij, wat betekent dit?

Tot en met onze heropening (8 juni) hebben we alle materialen automatisch verlengd naar een datum na 1 juli. Vanaf 1 juli zijn ben je terug zelf verantwoordelijk voor het verlengen of binnenbrengen van bibliotheekmaterialen en wordt telaatgeld aangerekend. Wie zijn e-mailadres doorgaf, krijgt een herinnering via e-mail wanneer de uitleentermijn vervalt.

Wie voor de lockdown reeds te laat was met zijn materialen kreeg hier persoonlijk een e-mail van met de vraag dit voor 1 juli in orde te brengen.

Ik heb nog een vraag, kan ik jullie bereiken? 

Tijdens de kantooruren tussen 9.00-12.00 en 13.00-16.30 uur : 053 60 34 70 en via mail bibliotheek@erpe-mere.be . 

Bereid je bezoek voor

Hoe verloopt een bibbezoek?

 • Je komt de bibliotheek binnen en gaat via de trappen (of via de lift naast de raadzaal) naar de polyvalente zaal.
 • Daar laat je de meegebrachte materialen achter in bakken. Deze materialen gaan niet meteen van jouw kaart maar gaan even in quarantaine. 
 • Vervolgens checkt een medewerker het aantal beschikbare plaatsen en laat je binnen in de bib. 
 • Doe jouw mondmasker aan en maak gebruik van de handgel
 • Je start op de eerste verdieping, aan de infobalie.
 • Overal vind je pijlen die jou de juiste weg wijzen. De trap is eenrichtingsverkeer van boven naar beneden. Hieronder geven we een grondplan mee zodat je kan inschatten welke materialen je eerst kan meenemen. Zorg zelf voor een tas om alles te dragen.
 • Op het einde van jouw bezoek ga je naar de balie om alles uit te lenen.

Staat alles nog op zijn vertrouwde plek?

Alles staat min of meer op dezelfde plek. Wat kreeg een nieuwe plaats:

 • O Mundo wereldbib (staat nu bij de voorleesboeken)
 • Dwarsliggers (staan nu bij het folderrek, ter hoogte van de uitleenbalie)
 • Kranten vind je voorlopig niet in de bib
 • Alle tijdschriften met een barcode mag je lenen, ook degene die frontaal in het rek staan (het laatste nieuwe nummer)
 • Er zijn voorlopig geen zitmeubels in de bib en de koffiehoek is tijdelijk weggehaald

Hier vind je het grondplan van de bibliotheek

Bekijk of download het grondplan in .pdf (opent in nieuw venster)

grondplan boven

grondplan_1steverdieping

Grondplan beneden

grondplan_beneden